Profesionál pre Váš výnimočný deň. Na svadby,oslavy, stužkové,plesy, výstavy,interiérové a exteriérové výzdoby…

zdenkakopernicka@gmail.com

Kontakt
Facebook
Instagram

Vianočný manuál

 

1. Ako prestrieť slávnostný stôl na Vianoce ?

Nápadov a možností je veľa, niekto má rád moderné, niekto tradičné Vianoce.Nech si ich pripravíte v akom koľvek štýle, myslite hlavne na to, aby ste toho na stole nemali príliš veľa. ( Veľa sviečok, čečiny, ozdôb.) Áno, vyzdobiť, ale tak, aby ste mali miesto aj na šalá t a rybu. Praktické je, ak si dekoráciu ( vtedy ak je to treba) odložíte na bočný stôl. A už Vám nič nebráni pohodlne stolovať s celou rodinou.

 

2. Čo tak spomenúť si na našich starých rodičov ?

V tento Vianočný čas si akosi častejšie spomíname na našich blízkych, rodičov i starých rodičov.Netreba veľa slov, máme to všetko v srdci. Pocity a spomienky. A práve teraz je ten správny čas, keď vyberieme porcelán po našej babičke, ktorá sa ho s láskou dotýkala a opatrovalo ho pre ďalšie generácie. A my spomienkou na ňu, prestrieme slávnostný stôl a vnúčatá i pra-vnúčatá si spomenú, kto bola naša rodina. Samotnou slávnostnou atmosférou učíme mladú generáciu krásnemu zvyku. Stretávať sa s rodinou, spoznávať jej históriu.

 

3. Vieme ako správne stolovať ?

Každému slávnostne prestretému stolu, predchádza rituál uloženia tanierov, pohárov a príbora.Toto umenie sa dedilo z generácie na generáciu. Ale to nie je všetko. Pred samotným jedlom , hlava rodiny- otec či starý otec privíta prítomných, poďakuje za dary na stole a všetci sa pomodlia. Ako prvý si naberá najstarší člen rodiny až po najmladšieho. Tejto situácie sa môže zhostiť matka, ktorá všetkým ponaberá jedlo tak, ako sa to patrí. Tomuto sa hovorí – BONTÓN. Všeobecne BONTÓN je prejav, ktorým dávame najavo svoju úctu a vážnosť ľuďom okolo nás.

 

4. Čas na darčeky

Vianočný večer vrcholí rozbaľovaním darčekov ktoré nájdeme pod stromčekom.V rôznych krajinách sú rôzne zvyky a čas, kedy sa tieto darčeky rozbaľujú.U nás to bolo tak, že po večeri rodičia zazvonili zvončekom a to bolo znamenie, že sa môžu darčeky rozbaľovať. A prečo po večeri ? Lebo sme boli celá rodina pri stole, na nikoho sa už nečakalo, ten kto mal prísť prišiel, boli sme najedení a vlastne nastala Vianočná pohoda plná radosti. A nezabudnite, nezáleží na veľkosti darčeka, ale na veľkosti lásky z ktorou darček dávate.Prajem Vám šťastné a veselé Vianočné sviatky priatelia a nech Vám pri stole nikto nechýba.